71e Kuurne-Brussel-Kuurne | Zondag 03 Februari 2019

WHERE LEGENDS ARE BORN, ZEKER BIJ DE JUNIORES


Op zondag 26 februari is het niet enkel hoogdag voor de profs. Ook de juniores maken de opwachting voor hun internationale opener. Kuurne-Brussel-Kuurne, de eerste UCI 1.1 wedstrijd op de weg binnen hun categorie. Hier vind je een overzicht van de deelnemers.

Veel jongeren maken hun overstap van de nieuwelingen, andere hebben reeds een jaar ervaring.  Ze hebben een hele winter getraind, vorig weekend een clubkampioenschap gereden en zondag volgt de eerste grote test. Een hele grote test, want met 120km en maar liefst 8 officiële hellingen met onder meer de Edelare, Parkstraat, Kanarieberg, Hotond, Oude Kwaremont, Tiegemberg en Holstraat is dit een stevige klassieker.

Er is dan ook veel internationale interesse. Buitenlandse ploegen staan te drummen om hun plaatsje te bemachtigen, en die zijn schaars. Er worden steeds minder ploegen geselecteerd om de veiligheid van de renners te garanderen.

Dit jaar staan slechts 9 Belgische van de 30 deelnemende ploegen aan de start. De reden is het feit dat veel ploegen op stage gaan in de Krokusvakantie die dit jaar samenvalt met Kuurne-Brussel-Kuurne. Dit biedt wel mogelijkheden voor de buitenlandse ploegen die popelen om deel te nemen. Zo hebben we opnieuw een kwalitatief deelnemersveld aan de start.

Dit kwalitatief deelnemersveld zorgt ervoor dat we onze slogan, “Where Legends Are Born”, alle eer aan doen. Hierbij geven we een overzicht van ons internationale gezelschap en hun favorieten.

Verenigd Koninkrijk

Dat het wielrennen in het Verenigd Koninkrijk populair is hebben we de laatste jaren mogen ervaren in diverse wedstrijden. En niet enkel bij de profs. Zo hadden we bij de juniores maar liefst 2 ploegen uit de UK. En de Brexit heeft hier geen negatieve impact op aangezien er dit jaar 3 ploegen naar Kuurne komen waaronder de nationale selectie onder leiding van bondscoach Stuart Blund.

Een ploeg om naar uit te kijken is South-East Cycling Team. John Barclay, de bezieler van deze selectie, doet al jaren mee in Kuurne en leverde reeds meerdere winnaars waaronder Geraint Thomas, Adam Blythe, James Shaw en Ethan Hayter. Deze laatste twee zou ik maar in de gaten houden.

Benieuwd wie hij dit jaar meeneemt. We krijgen bovendien bij de nationale selectie van de UK 2 grote namen aan de start, Britton Rhys en Joseph Nally. Beide kampioen op de piste, mannen om in de gaten te houden. Daarnaast doet ook het HMT JLT Condor cycling team mee.

Met deze ploegen zullen de beste juniores van de UK in Kuurne te vinden zijn.

Frankrijk

Ook Frankrijk is elk jaar hofleverancier. Dit jaar staan 9 ploegen aan de start van uit elke uithoek. Ze staan steeds garant voor een podiumplaats, maar namen nog nooit de winnaars ezel mee naar hun land.

Misschien wordt hier dit jaar verandering in gebracht. Zo brengt nieuwkomer Parisis AC 95 de kampioen van Frankrijk Théo Nonnez mee naar Kuurne. Ook Culture Vélo Look Racing Team staat na een jaar afwezigheid opnieuw aan de start. In 2015 namen ze Maxence Moncassin mee, zoon van ex winnaar Frédéric Moncassin. Dit jaar hebben ze een sterke Franco Belge mee, Nathan Vandepitte. Hij woont in Frankrijk waar zijn ouders een B&B uitbaten. Een renner om in de gaten te houden! Verlies ook zeker  CM - Aubervilliers 93 en Team Junior Nantes Atlantique onder leiding van ex prof Anthony Ravard niet uit het oog. De ploeg neemt onder andere de kampioen van Frankrijk van bij de nieuwelingen in 2016 mee: Clément Aulnette.

Nederland

Onze Noorderburen leveren ook vijf ploegen af. In het verleden wonnen enkele Nederlandse junioren die ondertussen heel wat overwinningen haalden bij de profs. Zo won Moreno Hofland de wedstrijd in 2009 en Barry Marcus in 2008. Vaak staan de Nederlandse ploegen garant voor een podiumplaats. Benieuwd wat ze dit jaar presteren.

Ploegen om in de gaten te houden zijn RWC Ahoy met Daan Hole en Steff Zeestraten, Mixteam Ijsselstreek met Tim Naberman en Volharding Wilton CT met Mathijs de Leng.

Denemarken

Elk jaar is Denemarken sterk vertegenwoordigd, ook dit jaar met 3 ploegen. Ze maken de wedstrijd steeds hard maar konden nog nooit winnen. Veel renners maken deel uit van de Deense selectie en staan te popelen om het eens af te maken in Kuurne. Voor komende editie viel de naam Peter Haslund van  Team Phyton Pro – Velowear. Ook Team Hechmann Cycling – Slagelse Junior levert heel wat renners van de Deense selectie af.

België

We mogen natuurlijk onze eigen renners niet uit het oog verliezen want hier zitten opnieuw heel wat kanshebbers. Enkele sterke ploegen lieten verstek door hun stage, maar anderen vertrekken speciaal een dag later om Kuurne nog mee te pikken. Balen B.C. bv. zal met sterke namen aan de start staan zoals Wesley Vercamst en Tristan Five. Ook van Forte Young Cycling, onder leiding van ex -prof Patrick Verscheuren, verwachten we een sterke ploeg. Een renner om in de gaten te houden is het Belgisch talent Arne Marit van VD Hauwe CT - Gentse VS.

Belgische teams hebben ook vaak buitenlandse talenten binnen de rangen. Zo hebben we meervoudig Brits kampioen Tomos Owens en Nederlands talent Adne Koster aan de start bij CT Spider king - EFC - L&R – TREK onder leiding van Youri Buyltinck.

Er zijn heel wat namen, we zien er zeker heel wat over het hoofd. In het begin van het seizoen is het moeilijk om in te schatten wie goed zal zijn. Bovendien komen heel wat ploegne met verassingen voor de dag. Bekijk alle deelnemers in onze deelnemerslijst. Print de lijst af en kom zeker een kijkje nemen langs het parcours of tijdens de finale in Kuurne. Het belooft een spannende strijd te worden!

Powered by ExsitedHosted by EFFIX